Privatlån – Lån utan säkerhet

Jämför privatlån hos flera långivareEtt privatlån är ett lån utan säkerhet och pengarna kan användas till vad som helst. Lånesumman för ett privatlån är vanligtvis 10 000 kronor upp till 350 000 kronor, men det finns de kreditgivare som beviljar högre summor än så. Återbetalningstiden, även kallad löptiden, för lånet varierar mellan 1-15 år. Det är dock upp till dig som låntagare att bestämma hur länge du vill betala av lånet. En längre löptid innebär en lägre månadskostnad, men samtidigt en högre totalkostnad. Försök, i den mån det går, att alltid betala av lånet så snabbt som möjligt.

Privatlånet är avsett för konsumtion och kan vara användbart när det gäller exempelvis renovering av huset eller inköp av en motorcykel eller båt. Det finns också de som använder privatlånet till kontantinsats vid köp av fastighet, eller som samlingslån för att baka ihop mindre lån och krediter. Det är helt upp till dig som låntagare att bestämma vad pengarna ska gå till när du ansöker om ett privatlån.

För att få så bra villkor som möjligt när det gäller räntor och återbetalningstid bör du alltid jämföra långivare. Enstaka procentenheter kan göra stor skillnad på den totala kostnaden. Här nedan hittar du ett flertal kreditgivare som erbjuder privatlån.

10 000 kr - 100 000 kr1 år - 6 årSe aktuella räntor
10 000 kr - 50 000 kr1 år - 6 årSe aktuella räntor
10 000 kr - 150 000 kr1 år - 10 årSe aktuella räntor
10 000 kr - 50 000 kr1 år - 6 årSe aktuella räntor
10 000 kr - 50 000 kr1 år - 3 årSe aktuella räntor

Se fler långivare inom privatlån

Så ansöker du om ett privatlån

Då privatlånet inte kräver någon säkerhet så gäller det att kunna uppvisa en god ekonomi då man ansöker om pengar. Långivaren vill kunna se att du som låntagare faktiskt klarar av att betala tillbaka pengarna. Även om kraven kan variera mellan olika långivare så krävs generellt att;

  • Du är minst 18 år gammal
  • Du har en fast inkomst som uppgår till minst 100 000 kronor per år
  • Du har inga betalningsanmärkningar sedan tidigare

Efter att låneansökan skickats in hos långivaren får du ofta ett preliminärt svar direkt om lånet godkänts eller ej. Ibland kan man behöva komplettera med uppgifter innan beslut fattas. Det finns ett fåtal långivare som godkänner betalningsanmärkningar, men då måste man kunna uppvisa en tillräckligt god ekonomi. Vidare gäller också att man inte har något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Är man två som ansöker om ett privatlån så är förutsättningarna ofta bättre. Långivaren kan då känna sig mer säker på att lånet betalas av enligt återbetalningsplanen. Det är dock viktigt att båda parter som ansöker om lånet har en ordnad ekonomi. Om en har betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet kan det istället ge en omvänd effekt och lånet blir inte beviljat.

Allt fler tecknar låneskydd

Att ett privatlån inte kräver någon säkerhet betyder inte att lånet är riskfritt. Kan man inte betala tillbaka pengarna enligt överenskommen återbetalningsplan så finns det stor risk att skulden hamnar hos ett inkassobolag, eller i värsta fall Kronofogden. Det har på senare tid blivit allt mer vanligt att låntagare kombinerar privatlånet med ett låneskydd.

Även om man är frisk och kry idag så finns det inga garantier att hälsan är på topp om ett år. Blir man sjukskriven eller förlorar jobbet så går låneskyddet in och betalar månadskostnaderna. Kostnaden för ett låneskydd är relativt liten i sammanhanget och kan vara en oumbärlig hjälp på sikt om något oväntat inträffar. Observera att det finns sjukdomar och sjukdomstillstånd som inte är ersättningsgrundande, var noga med att läsa igenom villkoren för låneskyddet.

Vad är räntan för ett privatlån?

Räntan för privatlån sätts individuellt och baseras på låntagarens kreditvärdighet. Rent generellt varierar räntan mellan några få procentenheter upp till 20-30%, det beror helt på hur låntagarens ekonomi ser ut och lånets löptid. Det finns i huvudsak två begrepp som är intressanta när det gäller räntor för ett privatlån – nominell ränta och effektiv ränta.

Nominell ränta är räntan på lånesumman, alltså en procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren varje år. Den effektiva räntan är desto mer intressant då den inkluderar både den nominella räntan och alla andra avgifter som lånet medför. Det gäller allt från uppläggningsavgift till avi-avgifter och övriga kostnader. När du jämför privatlån så är det alltså den effektiva räntan som är av störst betydelse, den framgår också på långivarens hemsida.

Återbetalningstid för privatlånet

Som beskrivet i inledningen av texten så varierar återbetalningstiden för ett privatlån mellan 1 år upp till 15 år. Löptiden är dock något som låntagaren själv bestämmer. Att betala av lånet snabbt är förstås det bästa alternativet, men det kan samtidigt medföra höga månadskostnader. Omvänt gäller att ju längre löptid man väljer desto lägre månadskostnad, men högre totalkostnad för lånet. Den ökande totalkostnaden är ett resultat av att man betalar ränta under längre tid.

Ett tips är att göra en budget innan du skickar in låneansökan för att se hur mycket utrymme det finns varje månad. Då vet du också hur länge du behöver betala av på lånet innan du blir skuldfri. Skulle du få pengar över någon månad så kan det vara värt att lägga dessa på lånet. Det är alltid möjligt att betala av ett privatlån i förtid utan någon extra kostnad.

Sammanfattning av privatlån

Till skillnad från ett bolån så krävs det ingen säkerhet då man ansöker om ett privatlån. Det är dock viktigt att man kan uppvisa en sund ekonomi och har god kreditvärdighet. Privatlånet är avsett för konsumtion, men kan också användas för kontantinsats till ett husköp eller fungera som ett samlingslån om man har mindre lån och krediter sedan tidigare.

Räntan för privatlånet sätts individuellt och baseras på den sökandes kreditvärdighet. Kan man uppvisa en god ekonomi så har man också bättre förutsättningar att få bra lånevillkor. Det kan vara värt att teckna ett låneskydd i samband med låneansökan. Skulle du förlora jobbet eller bli sjukskriven så går låneskyddet in och betalar månadskostnaderna under en viss tid.

Du bestämmer själv lånets löptid i samband med att du skickar in en låneansökan. Väljer du en kort löptid blir månadskostnaden för lånet högre och vice versa. Försök betala av lånet så snabbt som möjligt, men se samtidigt till att det finns utrymme för de extra månadskostnaderna. För att hitta det bästa privatlånet bör du jämföra olika långivare. Tänk på att det är den effektiva räntan som är intressant i sammanhanget.

Lämna en kommentar

2 × fyra =