Alla snabblån

Vore det inte praktiskt om man kunde hitta alla snabblån på en och samma sida istället för att behöva leta runt? Det tyckte vi med och beslöt oss för att skapa en sådan sida. Här nedan samlar vi alla de snabblån som finns tillgängliga på den svenska marknaden idag. Som du ser så framgår både lånebelopp och löptid. Aktuella räntor som gäller för dagen hittar du via länken Se aktuella räntor längst till höger.

Ett snabblån är en låneform med relativt låga summor och korta löptider. De flesta långivare brukar erbjuda summor som sträcker sig från 500 kronor upp till 10 000 kronor. När det gäller återbetalningstiderna så rör sig dessa vanligtvis i spannet 30 dagar – 6 månader. Observera att snabblånen ofta är förknippade med höga avgifter vilket kan göra dem riktigt dyra. Ska man låna en mindre summa pengar så kan det löna sig att i första hand kontakta nära och kära.

5 000 kr - 30 000 kr1 år - 4 årSe aktuella räntor
5 000 kr - 25 000 kr1 år - 5 årSe aktuella räntor
3 000 kr - 30 000 kr1 år - 5 årSe aktuella räntor
1 000 kr - 20 000 kr30 dagar - 3 årSe aktuella räntor
7 000 kr - 40 000 kr1 år - 3 årSe aktuella räntor

Jämför alla snabblån innan du lånar

Jämför alla snabblånOm man inte kan lösa pengar på annat håll så kanske snabblån till sist blir den enda utvägen. I sådana fall är det mycket viktigt att du först jämför långivarna innan ansökan skickas in. Det kan skilja hundratals kronor i kostnader och avgifter mellan aktörerna. I Sverige finns det idag ett stort antal kreditgivare inom snabblån och det tillkommer nya varje månad. Trots att priserna varierar så har de alla gemensamt att de vill ha just dig som kund.

Då man pratar om lån är det ofta räntan som står i fokus. Räntan på lånesumman kallas för nominell ränta och anger den procentandel som betalas till långivaren varje år. Alla snabblån är så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet, och det medför räntekostnader och andra avgifter. När man jämför lån hos olika kreditgivare så är det en annan typ av ränta som är intressant – den effektiva räntan.

Den effektiva räntan anges i procent och inkluderar både den nominella räntan och alla övriga kostnader som uppläggningsavgift och andra avgifter. Enligt Konsumentkreditlagen måste den effektiva räntan alltid framgå, många långivare försöker dock gömma uppgifterna i mer finstilta texter. Både den nominella räntan och den effektiva räntan anger räntekostnader på årsbasis.

Som bekant utgörs snabblån av relativt små belopp och korta löptider på kanske 3 – 4 månader. Av den anledningen så framstår räntan som väldigt hög i förhållande till ett privatlån. Faktum är att snabblån har högre ränta än privatlån, men det skiljer inte så våldsamt mycket. När du jämför alla snabblån så gäller det att hitta den långivare som erbjuder lägst effektiv ränta. Du måste förstås också ta hänsyn till återbetalningstiden och hitta ett alternativ som passar plånboken bäst.

Grundkrav som gäller hos de flesta långivare

Antalet godkända låneansökningar är fler när det gäller snabblån jämfört med andra typer av lån. Det beror förstås på att summorna som utlånas är betydligt lägre. Det har gjort snabblån till en mycket populär låneform, inte minst hos de med betalningsanmärkningar. Även om många blir godkända så finns det ett antal generella grundkrav som ställs hos de flesta långivare.

  • Du måste vara minst 18 eller 20 år fyllda
  • Du måste ha en fast inkomst i form av arbete eller pension
  • Inga betalningsanmärkningar. Det finns dock ett flertal långivare som accepterar anmärkningar.
  • Du har en fast postadress
  • Ett registrerat mobilabonnemang

Att det finns en undre åldersgräns beror förstås på att du som låntagare måste vara myndig. Åldersgränsen kan variera mellan långivarna, men som lägst är den alltid 18 år. Eftersom långivaren vill vara säker på att du kommer betala tillbaka lånet så måste du kunna uppvisa att du har en taxerad inkomst. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett fast heltidsjobb, kanske har du ett vikariat eller pension. Rent generellt så krävs att du tjänar omkring 100 000 – 120 000 kronor per år innan skatt.

Betalningsanmärkningar behöver inte betyda att man har en dålig ekonomi, men de är ett tecken på att man tidigare misskött sig. Du som har betalningsanmärkningar kan få lånet beviljat hos ett flertal långivare, men det krävs förmodligen att du först kompletterar med uppgifter. En anmärkning syns i 3 år efter att den utfärdats och mycket hinner hända under den här tiden. Kanske har du lyckats få tag i ett nytt jobb med stabil inkomst?

Har du en betalningsanmärkning men samtidigt god ekonomi så kan du be långivaren göra en manuell prövning. I många fall kan då anmärkningen förbises och lånet blir beviljat. Ansök aldrig om snabblån om avsikten är att komma ur en skuldfälla. Konsekvenserna kan bli riktigt tråkiga och sluta med fler betalningsanmärkningar.

Summering

Precis som privatlånen så är alla snabblån blancolån, det innebär alltså att de är lån utan säkerhet. Den enda säkerhet som långivaren har är de uppgifter som framkommer på kreditupplysningen. Med andra ord innebär det att du som ansöker om ett snabblån måste kunna uppvisa att du har en taxerad inkomst. Du måste också vara myndig – alltså minst 18 år gammal. En del långivare kan kräva att du är äldre än så.

Snabblånen kännetecknas av lite mindre summor pengar och korta återbetalningstider. Eftersom det inte rör sig om så stora belopp så finns det en liten grupp långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Det kan dock krävas att du som ansöker om snabblån inte har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Till en början kallades snabblånen i folkmun för sms-lån eftersom man ansökte om lån i mobilen. Idag sker nästan uteslutande alla ansökningar på långivarens hemsida och processen är mycket enkel. Du fyller i önskat belopp och löptid, sen uppger du personnummer och bankkontonummer. Om låneansökan godkänns så sker utbetalningen ofta snabbt, inte sällan kan du ha pengarna på kontot inom en timma.

Tänk på att alla snabblån medför kostnader i form av uppläggningsavgift, räntor, aviavgifter med mera. Det kan vara lockande att låna pengar snabbt då det uppstår ett behov, men dessa ska betalas tillbaka. Varje månad måste du betala ett angivet belopp som inkluderar ränta och amortering. Har du inte utrymme i ekonomin för 2 000 – 3 000 kronor i extra utgifter idag så har du förmodligen inte det nästa månad heller. Kontentan är alltså att det är viktigt att tänka efter innan man signerar lånehandlingarna.

RelatedPost

Lämna en kommentar

11 − ett =